1. Ouders & Cliënten
 2. Voor kinderen
 3. Scholen & verwijzers
 4. Kennisverdieping
 1. Nieuws
 2.   /   Over Braams
 3.   /   Links
 4.   /   Contact
Dedicon: schoolboeken in aangepaste leesvormen

Dedicon: schoolboeken in aangepaste leesvormen


Dedicon is in Nederland dé producent van educatieve materialen in aangepaste leesvormen. Bijvoorbeeld voorgelezen versies van schoolboeken op daisy cd.

Verder levert Dedicon
 • Foto-PDF
 • KES-plus (geschikt voor Kurzweilsoftware)
 • Edu-tekstbestand
 • Edu-Eenvoudig tekstbestand

Voor uitgebreide productinformatie zie: www.dedicon.nl

Daisy

De gesproken schoolboeken verschijnen in Daisy formaat.
Daisy staat voor: Digital Accessible Information System. De teksten worden met menselijke stem voorgelezen maar opgenomen en afgespeeld met behulp van digitale technieken. Dedicon levert haar voorgelezen teksten allemaal op daisy cd-roms. Dit vanwege de vele voordelen die dit systeem biedt.


Voordelen

Daisy-cd’s hebben o.a de volgende voordelen:
 • Ze hebben een zeer grote opnamecapaciteit. Veel traditionele audio boeken beslaan wel tot 8 of 10 cd’s. Een gesproken schoolboek past op één daisy-cd in plaats van de (gemiddeld) zeven cassettes van vroeger.
 • Op die daisy-cd’s is een zoekstructuur aangebracht waarmee gewenste passages of pagina’s gemakkelijk op te zoeken zijn.
 • Je kunt bladwijzers plaatsen waardoor een favoriet of belangrijk fragment ook gemakkelijk terug te vinden is.

De voor de daisy cd’s vereiste aparte daisyspeler wordt voor mensen met een aantoonbare leesbeperking vergoed door de zorgverzekeraars.
Op een daisyspeler kunnen zowel daisy cd’s afgespeeld worden als ook gewone audio cd’s. Daarentegen kunnen daisy cd’s niet beluisterd worden op een gewone cd speler.
Voor leveranciers van daisyspelers zie Leveranciers
Voor richtlijnen voor vergoedingen zie www.steunpuntdyslexie.nl


De collectie

 • De collectie gesproken schoolboeken op daisy-cd bevat ruim 80% van de populaire methoden voor basis- en voortgezet onderwijs.
 • Daarnaast heeft Dedicon een uitgebreide collectie digitale bestanden van schoolboeken die alleen te gebruiken zijn met speciale software voor leerlingen met een leesbeperking.
 • Jaarlijks wordt de collectie aangevuld met nieuwe titels; de meest gangbare het eerst.


Kosten

 • Voor het aanpassen van de schoolmaterialen ontvangt Dedicon subsidie van het Ministerie van OCW. Daarom vraagt Dedicon slechts een beperkte bijdrage voor reproductie-, handling- en verzendkosten.
 • Er wordt een bijdrage van € 4,50 per boek, per leesvorm, per leerling, per schooljaar in rekening gebracht.
 • Voor meer informatie over (de vergoeding van) gratis schoolboeken: zie de site van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl.


Vergoeding

Met ingang van het schooljaar 2009-2010 moeten scholen in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs de verplichte leermiddelen voor hun leerlingen vergoeden. Dit geldt dus ook voor aangepaste versies van die leermiddelen.
 • Iedere school kan bij Dedicon voor leerlingen met een aantoonbare leesbeperking de aangepaste schoolboeken bestellen.
 • Ook leerlingen zelf of hun ouders kunnen bij Dedicon bestellen en deze aangepaste boeken vervolgens declareren bij hun school. Uiteraard na overlegd te hebben met de betreffende school welke leermiddelen voor vergoeding door die school in aanmerking komen.


Leesboeken in aangepaste leesvormen

Naast school- en studieboeken is er ook algemene lectuur in aangepast vorm te krijgen. De boeken voor de literatuurlijst zijn bijvoorbeeld ook in gesproken vorm te krijgen op daisy cd.  En er zijn verder nog digitale versies van kranten en tijdschriften waar je een abonnement op kunt nemen.

Voor het bestellen van  studie- en vakmaterialen kan men zich wenden tot Dedicon,www.dedicon.nl  tel. 0486 486 486. De leesboeken zijn te bestellen bij het Loket aangepast-lezen, zie www.aangepast-lezen.nl  tel. 070 – 33 81 500