1. Ouders & Cliënten
  2. Voor kinderen
  3. Scholen & verwijzers
  4. Kennisverdieping
  1. Nieuws
  2.   /   Over Braams
  3.   /   Links
  4.   /   Contact
Luisterend leren

Luisterend leren


Dat er steeds meer gesproken educatieve materialen zijn, is voor kinderen en jongeren met dyslexie heel prettig. Doordat ze de teksten kunnen horen en tegelijkertijd lezen raken ze bij het lezen en studeren minder vermoeid. Het bevordert het tekstbegrip en heeft een gunstig effect op de woordherkenning. 

In Nederland is Dedicon de producent van educatieve materialen in aangepaste leesvorm. Voor leerlingen met dyslexie zijn meerdere aangepaste leesvormen beschikbaar in een grote collectie, namelijk gesproken boeken, dyslexiebestanden,
fotoPDF-bestanden en edu-tekstbestanden. Met behulp van de gesproken boeken en
dyslexiebestanden kunnen de leerlingen luisterend leren.

Gesproken school- en studieboeken
Dedicon produceert gesproken schoolboeken als DAISY formaat. Dat is een toegankelijk audiobestand van het gedrukte school- of studieboek. DAISY staat voor 'Digital Accessible Information System' Door de navigatiestructuur die is aangebracht in het bestand kun je makkelijk zoeken en de lezer kan bladwijzers plaatsen om belangrijke fragmenten makkelijk terug te vinden. De teksten worden met menselijke stem voorgelezen en opgenomen.? De collectie schoolboeken in aangepaste leesvorm bevat ruim 80 procent van de populaire methoden voor basis- en voortgezet onderwijs. Deze wordt jaarlijks aangevuld met nieuwe titels, de meest gangbare het eerst. 

De gesproken school- en studieboeken van Dedicon kunnen als CD, als download of als stream voor LEX geleverd worden. Er zijn diverse afspeelmogelijkheden mogelijk, zoals een DAISY-speler, software als AMIS en apps zoals LEX> Lex is de applicatie die door Dedicon voor smartphone en tablet (Android en iOS) ontwikkeld is, waarmee je de gesproken school- en studieboeken kunt luisteren. 
 
Dyslexiebestanden 
Voor leerlingen met dyslexie maakt Dedicon ook dyslexiebestanden. Dat  is een beveiligd digitaal bestand van het gedrukte school- of studieboek. Deze beveiligde bestanden kunnen gebruikt worden in diverse dyslexiesoftware, denk aan Alinea, ClaroRead, Kurzweil en Sprint. 

Met deze software en het bestand kun je de tekst uit het school- of studieboek laten voorlezen door een computerstem. Tegelijk ziet de leerling op het scherm een meeleesbalk, zodat de leerling ziet wat er wordt voorgelezen. 

Kosten 
Er wordt een bijdrage van € 4,50 per boek, per leesvorm, per leerling, per schooljaar in rekening gebracht. De kosten kunnen zo laag blijven doordat Dediocon subsidie ontvangt van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vrijwilligers spreken de boeken in. School kan ook een account aanvragen, daarmee kan school producten bestellen en online uitlenen aan haar leerlingen. Er is altijd een verklaring leesbeperking nodig voor het aanvragen van de leesvormen van Dedicon. 

Andere aanbieders 
Gesproken leesvormen worden lang niet alleen meer gebruikt door mensen met een leesbeperking. Luisterboeken  zijn in! Zo kun je als lid van de bibliotheek - iedereen onder de 18 jaar kan gratis lid worden - luisterboeken downloaden via een app op je telefoon: Luisterbieb. Storytel biedt tegen een maandelijks bedrag voor € 9,99 duizenden luisterboeken aan, zo ook Luisterrijk (zonder maandelijkse verplichting, betalen per luisterboek). 

Bij Bibliotheekservice Passend Lezen worden normale leesboeken in gesproken vorm aangeboden met de Daisy structuur. Zo kun je eenvoudig navigeren door het boek. Iedereen onder de 18 jaar kan gratis lid worden en de boeken kosteloos lenen. 

Steeds meer mensen luisteren ook naar podcasts, een audiouitzending die je kunt downloaden via een app op je smartphone. Alle grote nieuwsmedia bieden wel podcasts aan, meestal over een onderwerp dat op dat moment speelt in het nieuws. Op deze website vind je een overzicht van de nieuwste podcasts. 

 
Online aanmelden