1. Ouders & Cliënten
 2. Voor kinderen
 3. Scholen & verwijzers
 4. Kennisverdieping
 1. Nieuws
 2.   /   Over Braams
 3.   /   Links
 4.   /   Contact
Hulpmiddelen

Hulpmiddelen


door Tom Braams

Het gebruik van hulpmiddelen bij dyslexie wordt steeds meer vanzelfsprekend. Ik durf de stelling aan dat als je dyslectische kinderen hulpmiddelen onthoudt je hun cognitieve ontwikkeling in de weg staat! Door hulpmiddelen te gebruiken kunnen kinderen beter meedoen met hun klas en lopen ze geen onnodige achterstanden op.

Het is natuurlijk het beste om kinderen het lezen en schrijven zo goed te leren, dat ze geen hulpmiddelen nodig hebben. Aan de andere kant kan het niet mogen gebruiken van hulpmiddelen tot grote ellende leiden: het kan leerlingen afremmen in hun ontwikkeling en heel veel frustraties geven. Het is weliswaar zo dat je van je fouten kunt leren, maar van veel frustraties leer je niet: dat leidt alleen tot verlies van motivatie.

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat vrijwel alle dyslecten veel steun hebben aan hulpmiddelen. Studenten op het hbo of universiteit kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij tekst-naar-spraaksoftware. Kinderen op de basisschool en op het voortgezet onderwijs kunnen beter meedoen en raken minder achter als ze schoolboeken op daisy-cd gebruiken. Leesdeskundigen stimuleren het gebruik van daisy-spelers al vanaf groep 4 en 5. Het gebruik van leeshulpmiddelen leidt er toe dat kinderen meer (mee)lezen en daardoor beter vooruitgaan met lezen. Hulpmiddelen maken zeker niet lui, integendeel !!!


Welke hulpmiddelen zijn er allemaal?

Hulpmiddelen zijn er te kust en te keur. In de blauwe kolommen van deze webpagina vind je de belangrijkste.


Wat schaf ik aan?

Onderzoek voor het aanschaffen goed welke hulpmiddelen voor een kind zinvol zijn: dyslectische kinderen verschillen niet alleen in hoe de dyslexie zich uit, maar hebben ook eigen voorkeuren wat betreft leerstijlen en leertechnieken. Hiernaast denken mensen verschillend over het gebruiksgemak van de verschillende hulpmiddelen. Vaak is er een behoorlijke oefening noodzakelijk om een hulpmiddel echt efficiënt te leren gebruiken.
 
 • Let bij alle software op de eisen aan het geheugen van de computer, de snelheid van de processor, de geluidskaart en de versie van Windows!! Niet alles werkt bijvoorbeeld onder Windows XP, Vista, Windows 7 of Windows 8.
 • Goed rondkijken op het Internet loont, het kan bij andere aanbieders dan die hier zijn genoemd goedkoper zijn! De genoemde prijzen veranderen met grote snelheid.
 • Nederlandstalige artikelen over compenserende software en hardware zijn te vinden op de Vlaamse site www.Letop.be.
 • Lieven Coppens heeft een blog over gratis educatieve software: softie en het -ware meer.
 • Lieven Coppens heeft ook een excellente nieuwsbrief over Leren en leerproblemen.Bovenaan op deze pagina kun je je gratis inschrijven.
 • Engelstalige artikelen over technologie bij leerproblemen vindt u op de site van LD Online.
 • Dyslexic.com (Engelstalig) verkoopt veel goede programma’s voor dyslectici en geeft veel bruikbare informatie, bijvoorbeeld ook over vergelijkingen van programma’s. Ga naar de site van Dyslexic.com
 • Nederlandse en Vlaamse hulpmiddelenleveranciers zijn o.a.: