1. Ouders & Cliënten
  2. Voor kinderen
  3. Scholen & verwijzers
  4. Kennisverdieping
  1. Nieuws
  2.   /   Over Braams
  3.   /   Links
  4.   /   Contact
Spraakherkenning

Spraakherkenning

 Voor mensen met dyslexie is software met spraakherkenning een uitkomst. Zo’n dicteerprogramma schrijft wat jij zegt. Op die manier kan de software je ingesproken tekst in Word tikken, of kun je mails inspreken. Het programma kan de tekst vervolgens ook weer voorlezen. Fouten hoor je dan meteen en kun je verbeteren.

Wie moeite heeft met spelling, heeft veel aan spraakherkenningsoftware. Wanneer je de ingesproken tekst terugluistert, kun je direct je fouten eruit halen. Ook ervaren sommige mensen met dyslexie moeite met een lopend verhaal schrijven; door het verhaal eerst te dicteren, worden ze geholpen door de spraakherkenning om een vloeiend verhaal te maken. Uiteindelijk ondersteunt het mensen met dyslexie omdat lezen en schrijven voor hen vermoeiend is. Hiermee kunnen ze een deel van dat werk uit handen geven.
 
Braams heeft zelf veel ervaring met Dragon Natural Speaking. Oefen altijd uitgebreid voordat je een programma aanschaft, zeker met kinderstemmen kan een programma moeite hebben. 

Spraakherkenning vind je ook steeds vaker terug op smartphones of tablets. Denk bijvoorbeeld aan spraakassistent Siri van de iPhone, die simpele dingen zoals het plannen van een afspraak, het zetten van de wekker of het beantwoorden van vragen als 'Wie is de premier van Nederland?'. 

 
Online aanmelden