1. Ouders & Cliënten
  2. Voor kinderen
  3. Scholen & verwijzers
  4. Kennisverdieping
  1. Nieuws
  2.   /   Over Braams
  3.   /   Links
  4.   /   Contact
Tekst naar spraak

Tekst naar spraak


Met tekst-naar-spraaksoftware wordt de tekst op het computerscherm hardop uitgesproken. Dit kan tegenwoordig met goede Real Speak computerstemmen, deze benaderen de kwaliteit van de menselijke stem. Er is overigens wel verschil in de kwaliteit van computerstemmen in de diverse software programma’s. Het is aan te bevelen mee te lezen op het scherm, dit bevordert het tekstbegrip en heeft een gunstig effect op de woordherkenning. Bij een goed programma kun je de leessnelheid instellen. Sommige programma’s arceren met een kleurtje het voorgelezen woord: je ziet de het gekleurde blokje dan door de tekst heengaan. Afhankelijk van het softwareprogramma kunnen ook vreemde talen worden uitgesproken of zijn woordenboeken die kunnen worden voorgelezen, standaard ingebouwd.

Tekst-naar-spraaksoftware kan overweg met internetbestanden, pdf’s  en Word bestanden. Dat laatste is ideaal: je kunt je dus ook je zelf geschreven tekst laten voorlezen. Let op of het programma wel goed met PDF werkt, want dat bestandstype wordt steeds meer gebruikt door officiële instanties. Ook gedrukte of geprinte tekst kan worden voorgelezen. Deze teksten moeten echter eerst digitaal gemaakt worden door ze in te scannen of te fotograferen. De scan of foto moet met OCR software (die in een ingescand plaatje de letters herkent) omgezet worden in tekst.

Het scannen van lange teksten is een enorme klus en gaat niet met elk programma even goed. Voor veel studieboeken is dit niet nodig: deze zijn reeds in gesproken vorm of als digitale bestanden (bij Dedicon) beschikbaar. Naast het voorlezen is hulp bij het schrijven en studeren ook mogelijk met de meer geavanceerde tekst-naar-spraakprogramma’s.

Steeds meer websites (zoals die van Braams) hebben zelf voorleesmogelijkheden: gebruikers kunnen op een voorleesicoontje klikken en zich de met de muis geselecteerde tekst laten voorlezen. Hierdoor wordt de informatie voor veel meer mensen toegankelijk. Dat is geen luxe als twintig procent van de Nederlandse volwassenen analfabeet of laag-geletterd is!

Goede programma’s  (van minder complex en gunstig van prijs, tot zeer uitgebreid, maar duur) zijn o.a. Claroread, Sprint Plus en Kurzweil 3000. Alle programma’s hebben versies die op USB stick staan, en die je makkelijk mee kunt nemen van huis naar school.