1. Ouders & Cliënten
  2. Voor kinderen
  3. Scholen & verwijzers
  4. Kennisverdieping
  1. Nieuws
  2.   /   Over Braams
  3.   /   Links
  4.   /   Contact
Laat je tekst voorlezen!

Laat je tekst voorlezen!


Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen voor kinderen, jongeren of mensen met dyslexie kunnen helpen. Deze hulpmiddelen zijn praktisch voor op de basisschool, het voortgezet onderwijs of op het werk. Een van de hulpmiddelen waar mensen met dyslexie veel aan hebben is de ‘tekst-naar-spraaksoftware’. De software spreekt de tekst op het computerscherm hardop uit. Tegenwoordig gaat dit met goede Real Speak computerstemmen, deze benaderen de kwaliteit van de menselijke stem.

Tekst-naar-spraaksoftware werkt voor dyslecten prettig omdat ze de teksten kunnen horen en tegelijkertijd lezen. Het bevordert het tekstbegrip, heeft een gunstig effect op de woordherkenning en het maakt minder vermoeid.

Bij Braams hebben we veel ervaringen met verschillende tekst-naar-spraaksoftware. Wat ons betreft is Sprint Plus van Lexima een hele goede. Dit programma is makkelijk in gebruik en heeft een gunstige prijs. Sprint leest voor, maar heeft ook een dicteerfunctie (van spraak-naar-tekst).  Andere programma’s zijn Claroread en Kurzweil 3000.

Belangrijk bij aanschaf
Waar je op moet letten bij het aanschaffen van tekst-naar-spraaksoftware is dat je de leessnelheid in kunst stellen. Het is ook fijn wanneer het programma het voorgelezen woord arceert met een kleurtje: je ziet het gekleurde blokje door de tekst heengaan en kunt op die manier makkelijk meelezen. 

Het programma moet met zowel internetbestanden, als pdf’s en Worddocumenten om kunnen gaan. Vooral het laatste is ideaal, het programma kan dan je zelfgeschreven tekst voorlezen. Ook handig - in het voortgezet onderwijs bijna onmisbaar - is dat het tekst-naar-spraaksoftwareprogramma vreemde talen kan uitspreken. Ook zijn soms woordenboeken die voorgelezen kunnen worden, standaard ingebouwd in de software

OCR Software
OCR software - scan software - gebruik je bij het voorlezen van gedrukte of geprinte tekst, denk aan een artikel in een tijdschrift. Om voorgelezen te kunnen worden door het tekst-naar-spraakprogramma moet het artikel eerst digitaal gemaakt worden. Je maakt met de OCR software een foto van het artikel en die zet het gefotografeerde of ingescande plaatje om naar tekst. Een voorbeeld van OCR software is bijvoorbeeld de smartphone applicatie Text Fairy. Je maakt een foto met je telefoon, de Text Fairy zet het om naar tekst waarna je het door  tekst-naar-spraaksoftware kunt laten voorlezen. Let erop dat een nacontrole van de tekst vrijwel altijd nodig is. Taal blijft complex, ook voor een computer.

Gratis software
Vooral voor op de smartphone of tablet is er steeds meer (gratis) software te vinden die je teksten voorleest. Ook mensen die geen dyslexie hebben, vinden het fijn om voorgelezen te worden. Denk aan luisterboeken en podcasts. Fijn is in ieder geval dat je met een app op je mobiel altijd tekst-naar-spraaksoftware bij de hand hebt.

Voorbeeld van (gratis) software voor op je telefoon is bijvoorbeeld de basisversie van de Natural Reader. Ook Balabolka is gratis verkrijgbaar. Announcify is (gratis) verkrijgbaar op de computer, maar ook als applicatie voor je Android smartphone. De app leest dan bijvoorbeeld je tekstberichten voor. 

De website www.dedicon.nl/robotekst  kan vliegensvlug tekst omzetten naar spraak of zelfs braille. Heel overzichtelijk en binnen 3 minuten in je mailbox. Braams probeerde deze gratis tool al voor je uit.  

Ingesproken studieboeken zijn bijvoorbeeld bij Dedicon, een Nederlandse stichting die schoolboeken, bladmuziek en tijdschriften toegankelijk maakt voor mensen met een leesbeperking. Lees hier meer over de luisterboeken van Dedicon.

Steeds meer websites (zoals die van Braams) hebben zelf voorleesmogelijkheden: gebruikers kunnen op een voorleesicoontje klikken en zich de met de muis geselecteerde tekst laten voorlezen. Hierdoor wordt de informatie voor veel meer mensen toegankelijk.

Nog tips voor ons om deze lijst zo volledig mogelijk te maken? Laat ons dat dan weten via info@braams.nl!
Online aanmelden