1. Ouders & Cliënten
 2. Voor kinderen
 3. Scholen & verwijzers
 4. Kennisverdieping
 1. Nieuws
 2.   /   Over Braams
 3.   /   Links
 4.   /   Contact
Goolge Read & Write, handig hulpmiddel bij dyslexie

Goolge Read & Write, handig hulpmiddel bij dyslexie

Uit de nieuwsbrief van Braams, specialisten in leerproblemen van februari 2018. 

Google Read & Write

Het gebruik van hulpmiddelen bij dyslexie wordt steeds meer vanzelfsprekend. En gelukkig maar, want door hulpmiddelen te gebruiken kunnen kinderen met dyslexie beter meedoen met hun klas en lopen ze geen onnodige achterstanden op. Hulpmiddelen blijven belangrijk, ook wanneer kinderen ouder zijn. Zo adviseert Braams aan oudere kinderen het online programma Google Read & Write. Deze software voor Chrome biedt hulp bij begrijpend lezen, schrijven, spellen, leren en studeren. Fijn wanneer er een werkstuk gemaakt moet worden bijvoorbeeld.

Het programma is eenvoudig in gebruik en biedt veel verschillende opties. Read & Write kan teksten voorlezen (onder andere in Google Docs, PDF-bestanden, websites), maar ook woorden voorspellen en een samenvatting maken van de door de gebruiker gemarkeerde stukken. Ook bevat Google Read & Write een leeswijzer en beeldwoordenboek.

Read & Write installeren kan via deze link en is vervolgens herkenbaar aan het paarse puzzelstukje in de werkbalk van je browser. Installeren kan niet alleen op de computer maar ook op een Tablet. De eerste 30 dagen is Google Read & Write gratis uit te proberen, daarna zijn de kosten 150 euro per jaar.

Enkele opties van Google Read & Write:
 • Woordvoorspeller
  Als de schrijver twijfelt over de juiste schrijfwijze van een woord kan hij/zij de Woordvoorspeller inschakelen.
 • Woordenboek
  Google Read & Write geeft niet alleen de betekenis van een woord, maar ook enkele synoniemen.
 • Beeldwoordenboek
  Selecteer een woord en Google Read & Write beeldt met afbeeldingen de betekenis van het woord uit. Deze optie is nog in ontwikkeling.
 • Teksten voorlezen (in verschillende talen) / tekst-naar-spraak-functie
  Selecteer de tekst en klik op afspelen. Tijdens het lezen wordt de voorgelezen tekst gemarkeerd. Dit werkt in iedere website, maar ook bij Google Docs. Ook kan GR&W een schermafdruk lezen .
 • Schermmasker
  Schermmasker helpt bij het lezen van lange lappen tekst. Het werkt als een leeswijzer; het schermmasker licht de tekst die gelezen moet worden op.
 • Teksten vertalen
  Google Read & Write kan ook teksten vertalen.
 • Teksten markeren (diverse kleuren) en daarvan een samenvatting krijgen
  Terwijl je studeert op de computer kun je teksten die belangrijk zijn markeren en daarvan automatisch een samenvatting laten maken door Google Read & Write.
Google Read & Write biedt heel veel mooie opties. Alle opties zijn de eerste dagen 30 gratis te proberen, daarna blijft alleen de tekst-naar-spraakfunctie gratis beschikbaar (voorlezen). Voor 150 euro per jaar kun je gebruik blijven maken van alle functies.
Online aanmelden